top of page
  • Szerző képeAron Sonfalvi

Van Hool és a design | Exqui.City

Frissítve: 2020. nov. 18.

A típust 2011. tavaszán mutatták be a nagyközönség előtt, és sok fotót/videót láttam már róluk forgalomban, mégsem lehet úgy véleményt formálni, hogy élőben még nem láttam egyet sem közülük. Genf rendelte a legtöbbet eddig a newA3xx széria utódjából, méghozzá annak troli-változatából – ezek közül sikerült jobban szemügyre vennem egyet kívülről. Hozzátéve, hogy nagyon vártam már a newA3xx utódmodelljét, mert egyértelművé vált, hogy valami extrával kell előálljanak mostmár.

A hivatalos – honlapon szereplő – szövegezés szerint a villamost és a buszt próbálták keresztezni. De nem csak külsőre: a beltartalomban is próbálkoztak közelebb jutni a környezettudatosság felé, tisztán dízeles változat nem is készül belőle. A Van Hool már a newA3xx-es szériával is annak idején kitűnt a vetélytársak formatervei közül (2004-ben meg is kapta az Év Busza címet), most sem tett másképp.

Látom benne – ha hunyorítva nézem – hogy villamosra hajaz.


És a legtöbb helyen szépen kanyarították az íveket is, az oldalfal-homlokfal között nagyon szépen átvezették a lámpafészket ablakokba. A homlokfalon lefutó fekete íveket én talán kissé lazábban vezettem volna, lefelé haladva nem ennyire meredeken letörve, hanem kissé középre irányítva. Az általam látott darabnak (tpg Genéve) ráadásul a fényezési terve is él a nagy ívekkel, ez nagyon sokat dob a megjelenésen. Ennél a típusnál már olyan sok (nem opcionális) fekete rész van, hogy tényleg sokat számít, hogy a szolgáltató milyen színtervvel rendeli meg leendő járművét. Míg ez mondjuk egy MAN Lion’s City esetében kevésbé mérvadó. Itt már annyira új, formabontó az egész, hogy kell is, hogy fényezés is optikailag rátegyen két lapáttal. Noha önmagában látványos, hogy gumikerekes járműként villamosra hasonlít.


Ami kissé zavar: az ajtók által okozott „hirtelen” törések az oldalfalon. Ezeket optikai úton lehetne ívelt-hatásúvá tenni még. A kocsiszekrény alsó vonalánál nem javít annyit a megjelenésen, de közvetlenül az ablakok alatt kétségtelenül jobban áll neki. Egy ilyen árfekvésű járműnél pedig alapból színezhető csuklót adnék hozzá, meghagyva a megrendelőnek, hogy a színterv arra is kiterjed(het). Ezen fenti apróságokat szemlélteti a következő ábra, alatta az eredetivel:


Szintén elgondolkodtató – bár tisztában vagyok vele, hogy most „teljes arculatváltás” lett Van Hool-éknál – de nem lenne-e jobb úgy, ha az előző generációra azért valamiben mégiscsak utal az új széria? Az előző generáció a homlokfalon sok, azt felosztó vonallal lett karakteres, mitöbb, az Év Busza címre is egy ilyen „skiccel” emlékeztek meg az első néhány legyártott darabnál annak idején.


Az említett skicc.


Az újnál már lökhárítóra sem „futotta”: pedig a villamosokon is van (méghozzá általában elég nagy, ami lehet, hogy otrombán hatna ezen a modellen). A harmadolást, amit eddig a lámpafészek belső íve vitt végbe lefelé továbbvezetve, most a lámpafészek teszi ugyanezt. Itt még látom a generációk közötti (apró) kapcsolatot. De a háromszögben elhelyezett köralakú fényszórók az újnál miért kerültek egy (kissé kifelé hajló) ívre? Legalább tartana akkor az ív is enyhén befelé, amelyen fekszik a három fényforrás és a prizma. A négy kis kör már szerintem sok elöl, az irányjelzőt afféle "szemöldökként" a hátrafelé szélesedő részére tenném a homlokfalnak. Ugyanis elöl már kissé zsúfolt hatást kelt a négy kör a fekete csíkon. Így átöröklődik az előző szériáról a tekintélyt parancsoló megjelenése a lámpafészek és a környékének.

Új, felfelé-hátrafelé ívelt irányjelzők, kevesebb körlámpa.


A hátfallal nem bajlódtak sokat: gumikerekes jármű hátfala talán még sosem hasonlított ennyire a homlokfalhoz. Ugyan nagyobbak az oszlopok a hátsó szélvédő körül, és az egész hátfal ívelése is kisebb, a lámpákkal pedig tényleg hasonlít az előző generációra ez a része: négy függőleges kör alakú fényforrás került a lámpafészekbe és ennyi. Mindenesetre örömteli, hogy nem olyan puritán (és egyenes) a hátfal, mint az előző generáció esetében.

ExquiCity hátfal.

A newAG300-as puritán hátfala, melyet csak a lámpafészkek íveltsége tör meg.


Összességében tetszik a jármű, és örvendetes, hogy egy európai gyártó végre mer szakítani és merőben újat alkotni, akár egy másik közlekedési eszköz jellegzetes formáit is felhasználva. Remélem, hogy idehaza is eladásra kerül majd néhány.

70 megtekintés0 hozzászólás

Kapcsolódó bejegyzések

Az összes megtekintése

コメント


bottom of page