top of page
  • Szerző képeAron Sonfalvi

9 darab használt VDL Ambassador 200

Frissítve: 2020. nov. 17.

A King Long XMQ6121G-k leváltására prognosztizált kétszáz darab VDL-Berkhof Ambassador 200 egyelőre csak egy kilenc darabos kontingens keretében képviselteti magát a Volánbusz Zrt. alvállalkozóinál. Egy újabb kis adag helyközi VDL az országban.


A holland Berkhof buszgyár odahaza méltán nagy népszerűségnek örvendő, a városi és elővárosi közlekedés gerincét alkotó Ambassador típus hazánkban először a Homm Kft-nél jelent meg (azonbelül is Pomáz térségében, illetve szerződéses járatokon – pl. TerraPark), nem sokkal ezután a Pannon Volán Zrt. vásárolt 8 darabot helyi és helyközi feladatokra, majd a Tüke Busz Kft. bérelt 13 darabot egészen idén augusztusig (mindkét cég a Homm Kft-től intézte a buszokat). Utóbbiak lógnak ki egyedül az eredetüket illetően a sorból: a Tükés tizenhárom a Connexxion-tól érkezett.

Az egyik Homm-os, még eredeti színében, Terrapark – Népliget járaton 2014 nyarán.


Egy Tükés belülről. Az M6log Kft. által behozott gépek is nagyon hasonlók, csak a színvilág más (piros korlátok, piros, mintás üléshuzatok).


Az alacsony belépésű típus(oka)t 2001 – 2011 között gyártották, népszerűségét olcsó üzemeltetésének és robusztus kivitelének köszönhette/köszönheti. Az élettartamra tervezés természetesen ezeknél is létező dolog, így azért a Homm Kft. buszai – a mintegy hat éves másodkézbeli használatot követően – már megérettek a nyugdíjazásra.


Az M6log Kft. az előzetes beharangozás alapján mintegy kétszáz darabot vásárol(t) használtan a Veolia Transport Netherlands-tól. A cég 393 darabot üzemeltetett összesen az Ambassador 200-asból Hollandia-szerte (pl. Maastricht-ban).

Maastricht helyi és helyköziben három Veoliás.


A buszok megvásárlása nem szorul különösebb indoklásra: a King Long-ok bőven túlszolgálták idejüket, és cseréjükre (legalábbis néhány év erejéig) biztosan ideálisak ezek a buszok. A kínai buszok cseréje pedig az idén jelentősen megváltozott alvállalkozói felállás következtében indult be.

Egy, még felkészítés előtti darab (Fotó: Balázs1a)... 


...egy, már hazai hatósági azonosítóval közlekedő, még fényezés előtti gép október elején, melyet a Homm Kft. készít fel a kívánalmaknak megfelelően (Fotó: Balázs1a)...


...és egy, már átfényezett, de még próbarendszámos példány július végén. Fotó: Demeter Csaba.


Az első darab a pomázi térségben állt forgalomba, majd ezt követte a 484-esen felbukkanó példány, melyről Bohus úr az Indóház Online felületén be is számolt. Azóta már több darab is utcára került, jelenleg öt darab a zsámbéki térség járatain közlekedik. Utóbbiakat az M6log Kft-től bérli a Color Tours Kft, aki a térségben alvállalkozóként látja el a Volánbusz Zrt. megbízásából a személyszállítást. További egy darabot a 799-es járaton vetnek be.

Budapest és a Nagykövetek. Vegyes flotta, még túlnyomórészt King Long-okkal és MAN-ekkel elvegyülve bukkannak fel.


A formatervezése a típusnak konszolidált, de mégis jó megjelenésű. Ezt azért sikerült kellően megosztóra alakítani az egyedi fényezésükkel, avagy optikai tuningolással: egyrészt a kilencből egy darab sárga lett (PIE-588), a többi nyolc fehér. Másrészről a homlok- és hátfal színezését elég sajátos szájíz szerint készítették: az egyébként puritán hátfalat ötletesen feldobták egy virtuális feketítéssel, mindeközben a homlokfal feketítése kissé ormótlan lett. A honosítás keretében a kijelzők helyét egy, a környezetébe jól belesimuló matt fekete matricával "pótolták". Ha a King Long-okon működött a kijelző, ildomos lenne, ha ezeken is beüzemelnék idővel.

Egyszerű, nem kifejezetten ronda hátfal (pl. ehhez képest), a feketítés itt javított a megjelenésen...


...de ezt a felét a busz(ok)nak még "szokni kell".


A belengetett kétszáz darabban (mennyiségileg) egyelőre kételkedem, hogy egyáltalán az országban vannak-e már: ekkora mennyiségű autóbusz tárolására az M6log Kft. saját telephelye egészen biztosan nem elégséges, és eddig nem futottam össze sehol máshol ilyen gépekkel (legalábbis nem tízes-százas nagyságrendben). Ugyanakkor a csere tegnap lenne esedékes, a King Long-ok állapota (külsősként elnézve) napról-napra romló tendenciát mutat.

Félénken közeledik a fehérek közt az egyke sárga. Remélhetőleg nem sokára itt (is) egyeduralkodó lesz mind típusában, mind színében.Korrekció [2017.11.02.]: a Homm Kft-nek is szüksége van Ambassadorokra, így nem feltétlenül mind a Color Tours Kft-nek készülnek, ugyanis november 1-jével (azaz 2-ával) átvette előbbi cég az Auchan járatok kiszolgálását.

294 megtekintés0 hozzászólás

Kapcsolódó bejegyzések

Az összes megtekintése

Comments


bottom of page