top of page
  • Szerző képeAron Sonfalvi

45 darab MAN Lion's City | VT-Arriva Kft.

Frissítve: 2020. nov. 17.

Az MAN budapesti közösségi közlekedésben történő megjelenése 2014-ben kezdődött 106 darab Lion’s City-vel, melyet a Volánbusz Zrt. üzemeltet az agglomerációs vonalakon, majd 2015-ben folytatódott összesen 82 darab azonos típussal, melyek közül először 2015. május 1-jén állt üzembe 25 darab a dél-budai viszonylatokon, majd augusztus 1-jén újabb 25 darab, és végül november 1-jén az utolsó huszonötös adag is forgalomba állt. (3 x 25 = 75 darab, a különbséget képező 7 darab amolyan „tartalék”, illetve a karbantartási ciklusok miatt mindig többet vásárolnak, mint amennyi kocsi kiadására megkötik a szerződést a közlekedésszervezővel.)


A mostani esetben az első adag június 16-án állt forgalomba (17 darab, ebből 15-öt kell kiadni) a 114/213/214-es vonalakon, a következő kontingens augusztus 1-jén várható, majd a harmadik s egyben utolsó szeptember 1-jén.

Úgy néz ki, a VT-Arrivánál a régi 'Budapest' matricából még sok volt raktáron, így ezek kerültek a buszokra, az egyébként tavaly június óta új fazonra szabott logók helyett.


A járművekre kitérve a legjelentősebb változás az előzőleg, 2015-ben átvett nyolcvankettőhöz képest a homlokfal középső, feketített része, mely 2016 óta minden MAN busztípus (Intercity, Coach) „szerves kelléke” lett, amolyan ráncfelvarrás, annak is a leggyorsabban megtervezett változata. Mert hogy a cég nem bajlódott sokat az elmúlt évtizedben a buszok külsejének markáns átszabásán, eladják azok magukat anélkül is a megbízhatóságukkal.


Ráadásul ez a változtatás most valamelyest közelíti egymáshoz a teherautó és az autóbusz ágazatát a cégnek: 2008-ban jelent meg először a feketített „hűtőmaszk” előbbieken. A dolog egyszerűsége mégis frappáns, sokat dob a buszon. De egy ekkora cégóriástól keveslem, hogy ennyit csináltak a megjelenéssel közel húsz év alatt.

MAN termékbemutató: egy 2008-as TGL 8.180-as, egy idei NL283 és egy korosabb NL kikandikál jobb szélen. A középső ékes példája, hogy mindenről dönthet a megrendelő: feketítés nélkül kérték a Dürener Kreisbahn-nál.

Külsőleg még változott a karosszéria burkolata: a korábbi egydarabos feszített lemezek helyett "paneles" módszerre váltottak át, sérülés esetén gazdaságosabb a karosszériajavítás ezzel. És a kerékjárati ívek körül egy kis domborítás-ívelés is belefért a "ráncfelvarrásba".

A paneles oldallemezek, valamint egy kis ívelés + domborítás a kerékjárat körül.


Az utastérben a szokatlan, szintben eltolt ülések hátul itt sem voltak elkerülhetők (Euro VI-os extra szerelvények miatt), megváltozott a műszerfalon néhány gomb, és még utóbbihoz hasonló apróságok felfedezhetők, mint utastéri eltérések az első szériához képest.




Megjegyzés [2017.08.12.]: augusztus 1-jével újabb 15 darab forgalmi kocsi állt üzembe, PDN-618..634 közötti rendszámokkal.


179 megtekintés0 hozzászólás

Kapcsolódó bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page