top of page
  • Szerző képeAron Sonfalvi

Ikarus 415.93 | KLM-792

Frissítve: 2020. nov. 18.

A 2003-ban trolibuszként, impozáns fényezéssel a gyárból kigördülő jármű az orosz piacot célozta meg elsősorban, tesztjárműnek szánva készítették el (és fel) egy külhoni tartósabb tesztre (a pesti trolihálózaton futotta meg próbaköreit), melyet egy kiállításon való részvétellel kezdett (volna) meg a jármű, de érdeklődés hiányában végül hazakerült, s évekig Szigethalom egyik gyártelepének sarkában várta a további sorsát. Villamos berendezéseit az orosz Dinamo cég szállította hozzá: DK 220 Y3 típusú, 170 kW-os egyenáramú, soros gerjesztésű motor hajtotta. 


Egészen 2006-ig itt állt „gazdátlanul”, amikor átalakította dízelüzeművé az Auto Rad Controlle Kft. Egy MAN D2866 LUH20 típusú motort (228 kW; 1 250 Nm; 11 967 ccm) és ZF automata váltót kapott, valamint a motor méreteiből fakadóan a hátsó ajtót – a korábbi 415-ösökhöz hasonlóan – leszűkítették, de egyedi módon: félszárnyúvá tették. Ezt követően 2007-ben került az Alba Volán Rt-hez lízing-konstrukcióban, s Dunaújváros helyi járatán szolgált egészen 2015. év végéig. 


Az utastere meglehetősen puritán, mely nem változott az átépítés alkalmával sem: kényelmes, fröccsöntött műanyag, szövetborítástól mentes ülésekkel gördült ki a gyárkapun.

Alba Volánosként, majd KNyKK Zrt. matricával eltérően ugyanott, ugyanúgy.


2016 februárjában Székesfehérvárra került, ahol a helyi üzemegységnél „rendbe tették”, és megkapta a Tatabánya helyi járataira jellemző fehér-zöld fényezést (valamint új, sárga LED-es kijelzőit), hogy 2016 márciusában – a típushomogenizálás jegyében – elindulhasson új szolgálati helyére, Tatabányára, a KNyKK Zrt. hat további helyi járatos Ikarus 415-öse mellé.

Dunaújvárosban a hiányát egyelőre nem pótolták, a közeljövőben várható kisebb-nagyobb átcsoportosítás a korábbi Alba Volán berkein belül: ami már (szinte) biztos, az az egykori duóbusz Dunaújvárosba kerülése, ezzel a 435-ösök is egy telephelyre kerülnek a cégcsoporton belül.



Tényszerű adatok forrása:



Gerlei-Kukla-dr. Lovász: Az Ikarus évszázados története (2008, maróti)



336 megtekintés0 hozzászólás

Kapcsolódó bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page