• Sonfalvi Aron

Romániai buszos pillanatképek

Frissítve: 2020. nov 16.

A kétezres évek elején – bő egy évtizeden keresztül – minimum évente egyszer „rendszeres vendég voltam” keleti szomszédunk földjén. A látogatások elején még javarészt Ikarus-uralom jellemezte az ottani vidékeket is (Marosvásárhelyen ex-BKV-s, szürke-sötétkék 280-asból legalább egy közlekedett a helyi járaton), számos helyi és helyközi autóbusz használtan került át „innen oda”. Azóta az áramlási mennyiség megcsappant, a használt gépek áramlási iránya pedig olykor úgy érzem, már-már megfordul(t).


Az előző évtized közepén pedig náluk is elindultak új, vagy legalábbis modern(ebb) használt buszokra irányuló beszerzések, így egy nagyon változatos flotta jellemezte minden várost, melyen átutaztam. BMC, MAZ, Alfa Busz, Mercedes, Irisbus: random képek innen-onnan.

2010. július, Nagyvárad. Egy elnagyolt maszkolással nem olyan régen átfényezett helyközi 280-as. Ex-Tisza Volán, AVD-033.


2012. augusztus, Nagyvárad mellett. Egy, az előző 280-assal azonos cégnél futó 255-ös.

2012. augusztus, a szintén Nagyvárad környéki maszek egyik 256-osa.


2009. október, s maradunk még Nagyváradon. Ex-Nógrádos 256-os magánkézben.


2010. július, egy még festékszagú harmadik generációs Alfa Busz Localo Nagyvárad helyi járatán.


2012. augusztus, egy Irisbus troli Kolozsváron.


Az előzővel egyező alkalommal készült, de dízeles kivitelű Irisbus Agora.


Haladjunk beljebb az országban: 2010. július, Avasfelsőfaluban az út mentén pihenő 250-es, az ortodox vallásban elterjedt ikonokkal a szélvédő mögött.

2009. október, egy aranyosgyéresi magánkézben lévő, különjáratos G&S.


Szintén 2009. október, az idő vasfoga által megtépázott 280-as Torda helyi járaton.


Egy másik, éppen végállomási takarításon lévő tordai helyis 280-as. A hölgy nem értette, hogy miért a busz lett a fotóalany.


2010. július.  Egy évvel később már Tordát is elérték az új szelek: MAN-alvázas BMC-k (?) kerültek a helyi járatra, érdekes módon bukaresti rendszámmal. Azért néhány Saviem és 260-as is futott még mellettük.


Ugorjunk ismét egy várossal beljebb: Marosvásárhely, 2012. augusztus.


Szintén Marosvásárhely. A városban 2006-tól (?) új helyi járatos vállalkozó van (Siletina). Annak idején egyenflottával indultak, a képen szereplő sárga MAZ 103-asból vásároltak néhány tucatot. Azóta kicsit vegyesebb lett a felhozatal…


…a MAZ-ok közül még van jónéhány, viszont…


…néhány csuklósra is szükség van, így vásároltak például Svájcból MB O305G-t.


A végére hagytam az abszolút kedvencem, az egykori román autóbuszgyártás csúcsát, a DAC UDM112-est. Ez a példány másodmagával – lefényezve/festve – eladósorban volt a város határában 2009 októberében. A gépek tartósságáról sokat elmond, hogy a szólók már a kétezres évek elején eltűntek a városból, a csuklósok közül néhány darab még kényszerből 2005 tájékáig közlekedett, aztán azokat is szanálták.#Románia #buszközlekedés #buszok #IkarusRománia #képriport #használtbuszok #busz #képek #DACbusz #autóbusz

14 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

Feliratkozás

A megadott e-mail címre értesítést küldünk, amint új írás jelent meg.

 RSS feed

© 2021 BusWorld blog 2.0