top of page
  • Szerző képeAron Sonfalvi

Busexpo 2017

Frissítve: 2020. nov. 17.

Már az előzetes helyszínrajz elárulta, hogy idén két olyan európai gyártó sem teszi tiszteletét a rendezvényen, akik még tavaly jelen voltak (Solaris, Volvo). Ez valahol érthető is: miért törekedjen egy gyártó egy olyan piacon propagálni termékét, ahol évek óta minimális az új autóbusz értékesítés, és ami mégis van, többnyire hazai (Credo)? Noha utóbbi egyáltalán nem gond, sőt. Csak éppenséggel bőven van olyan szegmens, ahova ildomosabb lenne Inovell (Optinell) helyett egy Volvo 9700-as, vagy egy VDL Futura.


Mindenesetre szerencsére – vérszegényebb kiadása ellenére is – akadt bőven újdonság, aminek külön örültem, hogy megtekinthető volt kívül és belül is. Következzenek sorra az egyes gyártók és kiállított buszaik.


Evopro

Ezúttal csak két Modulót hoztak el a mustrára, a már korábban bemutatott (de azóta belül „normálissá” átalakított) kék elektromos C68E-t, valamint a zöld (CNG-meghajtású) C88G-t. Utóbbiban a kilógó kábelek senkit ne tévesszenek meg, fékmérés miatt van benne egy-két plusz szerelvény, ennek az elektromos kapcsolatai láthatóak ilyen puritán módon.


Kravtex-Kühne

Credók közül a tavaly itt bemutatott Optinell 10-es „jött el” ismét, valamint a két legújabb családtag, a helyközi és a városi 13 méteres Econell. Ezekről nincs mit (újra) bemutatni, korábban mindkettőt ismertettem.


KJGyJ Compacto 2

A Kapos Járműgyártó éppen pár napja készült el teljesen az új Compactóval, melyet természetesen elhoztak bemutatásra, menet közben is ki lehetett próbálni a pályán körözve. A Compacto első változatáról itt volt szó korábban


Korrekt brosúrát is készítettek a műszaki adatairól, ezekből néhány fontosabb: Hossz: 8 820 mm Szélesség: 2 340 mm Magasság: 3 160 mm (klímával) Tengelytáv: 4 750 mm Csomagtér: 4,5 m^3 Motor: FPT FI CFL4I IF (2 998 ccm, soros, négyhengeres, Common-Rail, 125 kW, 400 Nm) Sebességváltó: FPT 2840.6 OD (mechanikus, hatfokozatú) Futómű: független mellső felfüggesztés torziós rugózással, légrugós hátsó felfüggesztés, hidraulikus lengéscsillapítással


VDL Bus & Coach

Ez az a cég, aminek a legjobban örültem, és leginkább csodálkozom, hogy még mindig eljön ide. Mitöbb, a létező legnagyobb buszukat hozták el idén, az emeletes Futura FDD2-t, mellé pedig a 10,6 méteres „kis” Futurát tették oda. Itthon új eladásaik sajnos nem számottevőek, mindössze néhány maszek vásárolt Futurát (pl. Fehérvár Travel), viszont a használt piacon dübörögnek a Bovák, és nem sokára „pár darab” Ambassador is érkezik az országba.



Scania

Idén is egy busszal érkeztek, ezúttal a távolsági Interlink került kiállításra. (Tavaly az egyik szegedi OmniCity-t hozták el bemutatni).


Iveco

Tavaly is kettő, idén is kettő: az új Evadys és egy hibrid Urbanway volt megtekinthető.



EvoBus

Nem kellett túlzott jóstehetség, hogy előre megtippeljem az új Conecto feltűnésének második okát a BKV-s miniteszten felül, természetesen ki volt állítva, egy Setra S 516 HDH-val egyetemben. Utóbbival egy évtizedig nem hiszem, hogy átlagutas találkozni fog hazai pályán, de ne legyen igazam. Mindenesetre kényelmesebb utazást biztosítana a távolsági járatokon, mint egy ICOM Intouro. (Mert utóbbit nem is arra használják, amire kitalálták.) De persze nem kell átesni a ló másik felére, egy S 515 HD (mely jóval olcsóbb is a HDH-nál) szintén elegendő a távolsági feladatra. 



Maschinenfabrik Augsburg-Nürnberg

Tavaly éppen az ő „pultjukra” mondtam azt, hogy vérszegény, még a kiállított nyerges vontató sem növelte az élményt. Viszont idén pont ők voltak – azaz az egyik hozományuk – a csúcspont lényegében. A „mainstream” Lion’s City idén sem maradhatott el, viszont a háromtengelyes, új Tourliner szerintem a legszebb darab volt a teljes kiállításon.



Törökök egy kalap alatt – Isuzu, Temsa, Karsan

A Karsantól a helyközi Atak, vagyis a Star érkezett. Érdekesen ültették át a városit távolságiba (vagy fordítva), messziről, zárt csomagládákkal Ataknak véltem.

Isuzu is két midit hozott (Visigo, NovoUltra), utóbbi teherautó-alvázra karosszált darab, mely jelentősen csökkenti a csomagtér méreteit.

Isuzu Visigo.


Isuzu NovoUltra.


A Temsa az új – Safarit kiváltó (?) – Maraton VIP-t mutatta be.

A fentieken túl volt még néhány busz, ezek a pályán kipróbálhatóak voltak - érvényes D-s jogosítvánnyal a balegyben ülve, egyébként pedig bárhol máshol az utastérben.

Egyike a vezethető buszoknak ez a 9900-as volt, meg egy 9700-as (ugyanaz, amelyik tavaly).


Stratos Iveco alapokon.


Megint dezinformálok, hogy nem volt jelen a Solaris, dehát ott volt egy Urbino 12. Igen, csak éppen a ZF cégjelzése alatt, ahogy tavaly is. Vezetni nem, de utazni lehetett rajta.


És végezetül a veteránszekció.


Az előadások tematikáját átfutva idén sem éreztem, hogy pénzt szeretnék adni értük. A buszbeszerzésről, buszgyártástól beszélni évek óta mindenki (sőt, szinte bárki) tud. Én is. De effektív, ÚJ autóbusz beszerzés még mindig csekély – értékelendő, hogy már nem nulla.


A Nemzeti Buszgyártási Stratégia pedig nem ért el semmit. Várhatnánk, hogy majd most, de idén már hetedik éve, hogy meghirdették és hét év alatt számadatokon, ígéreteken és Rába-matricákon kívül nem történt semmi. A használt busz beszerzések még mindig túlnövik az új beszerzéseket arányaikban. Ennek ellenére üdvözlendő, hogy van BusExpo minden évben, és ezért csupán Zsámbékra kell elutazni, mitöbb, világújdonságok is „eljönnek” ide. Viszont vásárolni is kellene belőlük.



43 megtekintés0 hozzászólás

Kapcsolódó bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page