top of page
  • Szerző képeAron Sonfalvi

Besárgult 7900-asok

Frissítve: 2020. nov. 17.

A 2014-ben vásárolt 61 darab Volvo 7900A közül 13 darabot – a szolgáltatást megrendelő kérésére – háromajtós (helyközi) kivitelben rendelt a Volánbusz Zrt. Ezen darabok közül szabadult fel néhány a Fővárosból, és bekerültek egy sárgítás után az elővárosi vonalakra.


Nagyjából két és fél éve be is számoltam az újdonságról, hogy helyközi kialakítású buszokat szereztek be a frissen kiszervezett vonalak némelyikére (38/138, 272). Ezek közül a 272-esen csúcsidőben egyáltalán nem volt ideális ez a kialakítás, s néhány hónap után ez eljutott a megfelelő szintre is, ugyanis utána már vegyesen voltak 3 és 4 ajtósok a vonalon. Már a megrendelésükkor is inkább érdekességnek gondoltam őket, mintsem jó választásnak: a tervezett vonalaik közül egyik sem olyan szellős igazán, hogy bőven elég a 3 ajtó. Aztán mindezt a problémát "teljesen megoldották" idén, amikor teljes üzemidőben szólósították a 272-est. 



Viszont 2016. november 1-jétől az agglomerációs közlekedés megrendelője az NFM lett. Mindebből az utasok annyit vehettek észre, hogy eltűntek a korábbi matricák a buszokról, és Volánbusz-logó került a helyükre. A korábbi szerződésben az agglomeráció mellett a Volánbusz szolgáltatott a 139-esen (a csuklós 7900-asokkal), és az innen felszabadult járművek (egy részét) helyezték át most Érd (Százhalombatta) üzemegységhez. Utoljára a 139-esen tűntek fel egyébként a háromajtósok, mint új vonalon (Budapesten belül & kék színben még). A maradék 9 darab háromajtós pedig továbbra is kékben, de már (kizárólag) a Volánbusz égisze alatt közlekedik Budapesten, többnyire a 38/238-as viszonylatokon.


Az új színt (és az ezzel járó "új beosztást") egyelőre 4 busz kapta meg (MOS-296 – MOS-299, a többi szükséges tartalék járműként Budapestre), a munkákat Százhalombattán végezték a gépeken. A járművek Érd-Budapest közötti vonalak valamelyikén (700, 722, 734, 735) közlekednek általában, vagy Érd helyi járatban. Kívülről beszélnek a képek, belülről pedig minden maradt a régi (lásd fentebb a képet). Utastájékoztatás egyelőre táblával történik, mivel a kijelzőket eddig a FUTÁR vezérelte (kiegészítés: van LAWO vezérlőjük, csak feltöltésre vár még). És örömteli, hogy végre Érdre is jutnak kvázi új buszok: eddig ők voltak az egyedüliek, akik az elmúlt évekbeli használt beszerzésekből sem kaptak semmit, mindössze a meglévő állomány felújításával próbálták ellátni a rájuk bízott feladatokat.

Jómagam az átadásuk óta vártam, hogy a két ajtós NL283-asok és a háromajtós 7900A-k mikor kezdenek átsárgulni. Akkor még nem volt használt beszerzés sem a Volánbusz helyközi részlegében, azóta némiképpen javult a helyzet, de ez még mindig csepp a tengerben.



Frissítés [2017.01.27.]: már üzemelnek a kijelzőik.


172 megtekintés0 hozzászólás

Kapcsolódó bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page