top of page
  • Szerző képeAron Sonfalvi

ASEAG & Aachen újdonságok | 2022/Q1

Frissítve: 2022. jún. 8.

eCitaro

Huszonhetet rendeltek, 15 csuklós és 12 szóló. Utóbbiak mind forgalomba álltak, előbbiekből még nem teljes a flotta, de már egy részük rója az utakat. Az ízeltek 441 kWh-s akkupakkal futnak, a középső és hátsó tengely egyaránt hajtott ZF AVE 130-assal. Mindegyik busz Preventive Brake Assist (ütközés-megelőzés) és Sideguard Assist (oldalforgalom-figyelő lidar) vezetéstámogató rendszerrel szerelt. Éjszakai, plug-in töltőkkel táplálják vissza az elhasznált energiát a Hülsben található telephelyen, ezeket az Ekoenergetyka szállította és telepítette, a maximális töltőáramról nem érhető el információ. A járművekhez 5,4 millió € támogatást kaptak, míg a töltőinfrastruktúrához 960 ezer €-t. Forrás.

~240 buszukból 27 elektromos.


* * *

Capacity 2

Néhány éves tervezet alapján a 2005-ös évjáratú Van Hool newAGG300 buszokat Sileo S24-esekkel kívánták leváltani, azonban a Sileóval kötött üzlet – egy leszállított S18-as kivételével – meghiúsult. A tizenhat éves duplacsuklósokat végül 8 darab Capacity 2-es váltotta tavaly az 5-ös és 45-ös viszonylatokon.

Az új nagy(obb) kapacitású csuklósok a városban.


* * *

Scania dömping

Újabb alvállalkozók is színre léptek a régió közlekedésében. A TT Verkehrsbetriebe, a Verkehrsbetriebe Höninger GmbH, és a korábbról már ismert Elka Reisen és Verkehrsbetriebe Langen egyaránt Scania Citywide-okat szerzett be a tavalyi év folyamán. Az utóbbi két cég esetén Citaro II-eseket, Solaris Urbino 18-asokat és MAN Lion’s City G-ket váltottak a svédek.

Négy magánvállalkozó is Citywide-okkal gyarapította flottáját a régióban.


* * *

SB 66 a.k.a. RegioLiner

2022. február 6-ától a 66-os gyorsjáratot (Aachen – Monschau) az ASEAG üzemeltetésében 6 darab új, egyedi megjelenésű C2G végzi. Korábban a DB Rheinlandbus buszai futottak a viszonylaton. Bővebb info itt az új gyorsjáratról.

Az új arculat és jármű...

...és a korábbi.


* * *


A másik régiós gyorsjáratra (SB63) magánvállalkozó ad buszokat, ezt korábban ugyancsak a DB Rheinlandbus közlekedtette.


* * *


A temérdek új busz ellenére az első generációs Citarók nem tűntek el teljesen: az ASEAG-tól selejtezett buszokból a környéki alvállalkozók (pl. Koppermann Funkmietwagen, Taeter/Transdev) továbbra is közlekedtetnek a városban.

A narancs-citrom színkombó feltűnő jelenség a komor városképben.


* * *


HR Linienbus 770-es azonosítójú új Lion's City-je. Nyolcadrangú apróság, hogy az összes (alvállalkozók + ASEAG) buszra kiterjedő egységes azonosítószámozást vezettek be.
Kapcsolódó bejegyzések

Az összes megtekintése

Comments


bottom of page