top of page
  • Szerző képeAron Sonfalvi

Optikai tuning Ikarus 400-asokon

Frissítve: 2020. nov. 18.

Elsőként még 2010-ben készítettem el a 435-ös színre fújt lökhárítós + szürke csíkos verzióját. Mindezt azután, hogy elkezdtek el-eltűnni az addig a monoton fényezést feldobó ferde, zöld sráfok. Noha maga az ötlet nem volt teljesen eredeti indíttatású, ugyanis még azon év januárjában mutatkozott be az első, ilyen színtervvel elkészült felújított Ikarus 412-es. 

Az ötletgazda...


...s a végeredmény.


S aztán 2013-ban - több évnyi ácsorgás után - az első házilag felújított 435-ös megkapta a szürke csíkot, de a kék lökhárítót nem.

Jobban mutat.


Másodikként a szóló változaton próbáltam ki ugyanezt a koncepciót, sötétített üvegezéssel kombinálva. Itt még kiegészítettem a fekete ajtókeretekkel (szintén a 412-esről "lopva" az ötletet) - ha már a zöld eltűnt a buszról, akkor legyen valami színbeli harmónia az összképet nézve.

Füstüveg + fekete ajtókeret + ködlámpa


S harmadikként a midi volt soron, melyet 2011 júliusában csináltam, és ez volt az az eset, amikor a "trend" követte az elképzeléseket (illetve a 412-es esetében megkezdett hullámokat): az első, Kelenföldön felújított 405-ös ilyen színtervvel gurult ki a 203-as járatra 2011. augusztusában. 

Fotóretusálás szülte...


...és a valóság


A tavaly nyáron lezajlott 415-ös felújítás keretében (7 darab újult meg azonos tartalommal, illetve kicsivel korábban egy egyke is) ismét monoton sötétkéken készültek el a gépek. De örömteli módon - ha nem is feketére - de szürkére fényezték az ajtókereteket. Jobban fest így az egész. Ezt még egyszerűen fel lehetne dobni egyetlen szürke csíkkal a homlokfalon - noha a megrendelő elvárásai (vélhetően) nem teszik lehetővé ennek a meglépését. Az nyilvánvaló, hogy túl sokáig nem számolnak már ezen típusok budapesti közforgalmú szereplésével, de arra a rövid (?) időre feldobná a megjelenésüket. 



Korábbi, kapcsoló az Ikarus 415.04-es gyári kinézetének montírozása:

És egy ugyancsak fiktív RAL5015-ös színű (égkék) Ikarus 417-es:



486 megtekintés0 hozzászólás

Kapcsolódó bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page