top of page
  • Szerző képeAron Sonfalvi

Luxemburg

Frissítve: 2020. nov. 18.

Három éve nyáron volt szerencsém levegőzni Luxemburgban néhány óra erejéig. Az autóbuszok tekintetében (is) igazán látványos hely – rengeteg, különféle flottaszínnel bíró gép járja a város utcáit. És a „flottaszín” szó esetében most a hangsúly a „szín”-en van.


A parányi országba Németország felől beérkezve egy-másfél óra nem komótos autózás után lehet kilyukadni az országhoz hasonló nevű fővárosban (és ezzel az ország java részét így már ás is utazta az ember). A Fővárosukat egy mély völgy szeli ketté, ennek a két partjára épült fel a település.


A közhiedelemmel ellentétben Luxemburgban (sem) kolbászból van a kerítés. Sokan autóznak, mégis, torlódást nem láttam. És a gazdag országban is van szegény: meglepően sokan használják a buszokat, melyek egymást érik a városban szerte – legyen helyi vagy helyközi járat egyaránt. A szolgáltatók is igen sokan vannak a liberalizált piacon, részleteiben a dolog:

  • helyi járatot végez: Bollig, Demy Cars, Emile Frisch, Emile Weber, Sales-Lentz (+ városnéző), Vunsen;

  • helyközi/távolsági járatot végez: Autocar Altmann, Bollig, CFL, Demy Cars, Emile Frisch, Emile Weber, Voyages Josy Clement, Sales-Lentz, Voyages Ecker, Voyages Vandivinit.

(A „távolsági” szó egy legnagyobb átlója mentén is nagyjából 100 kilométeres ország esetén visszásan hat, de végülis az ország átellenes pontjait kötik össze a járat végállomásai. Sőt, többször a helyközi gép beforgott helyi járatra is.)


De a legszebb az egészben éppen a legkevésbé sem egységes, átfogó járműfényezés. És az utasok mégis eljutnak céljukhoz, pedig az n+1 szolgáltatónak n+1 egyedi fényezése van. A helyi járat ez alól „kis mértékben” kivétel, ezeknek „csak” kétféle (+ éjszakai buszok matricázottak) fényezése van: gyanítom, hogy a budapesti viszonyokhoz hasonlóan most fut ki a régebbi, és jön be az új fokozatosan (új buszon csak színes álló csíkos külsőt láttam). A színbeli kreativitásukat a fentebb taglalt számos alvállalkozó cég átfutása utána árnyalja az egyhangú (többnyire úgy vélem cégtulaj neve után) cégnév-adás.

Helyi járat kifutó színekben.


Helyi járat az új színekben.


Éjszakai járat matricázva, nappal.


A helyi járatot magába tömörítő egyesülés a Multiplicity, a megrendelőjük pedig a VDL (nem a buszgyártó, hanem „Ville de Luxemburg”, azaz az „önkormányzat”).


Azóta tovább fokozták a buszos felhozatalt: a Sales-Lentz elsők között rendelt 5 darab hibrid duplacsuklós Van Hool Exqui.City-t a helyi reptér-buszra 2012. őszén, melyek 2013. őszén kerültek leszállításra.


Aki a környéken jár, és az Ikarus-okon túl is létezik számára busz, az mindenképpen tegyen egy kitérőt ide - a legváltozatosabb járműves felhozatalra számíthat.



51 megtekintés0 hozzászólás

Kapcsolódó bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page