Horvath Norbert

2018. jún 26.

Unionok és midibuszok egyedi megrendelésre

Frissítve: 2021. márc 28.

A magyarországi “kis” autóbuszgyártók között tartjuk számon a Rákos Jármű Kft-t, amely közel három évtizedes tevékenysége során több érdekes autóbuszt épített.

1. Cégtörténet

A Rákos Kft. az Ikarus egyik vállalati GMK-jának tagjaiból alakult 1991-ben öt fővel. Akkor munkájukat meghatározóan korábbi cégük megrendelései adták. Tisztában voltak azonban azzal, hogy ez önmagában kevés lesz a boldoguláshoz. Körülnéztek tehát a piacon és úgy látták, hogy keleten jelentős megrendeléseket kaphatnak autóbuszok felújítására, illetve piacot találhatnak felújított autóbuszoknak, s azok alkatrészeinek. Egymás után vásároltak Németországban, Magyarországon öreg autóbuszokat, azokat újjávarázsolták, majd eladták.

Nem mindennapi feladat volt a jugoszláv gyártmányú Sanos autóbuszok felújítása FÁK-beli üzemeltetők részére. A buszokat – pótalkatrész hiányában – bravúrosan Ik 200-as homlokfallal láttak el.

Nigériai megrendelésre készült az a 11 db Ik 266-os felújítás-átalakítás, amelyeket 2/3 részben eltolható oldalablakokkal és Classic lámpatestekkel, valamint Union márkajelzéssel láttak el.

A cég vezetői azt is látták, hogy a Nysák, Barkasok gyártásának megszűnésével nem szűnt meg a kisbuszok iránti igény, ezért belefogtak kisteherautók mikrobusszá alakításába. Ez a tevékenység rendkívül sikeresnek bizonyult. A kisbuszok – melyek 6-22 személy befogadására képesek – márkája eleinte főleg VW ill. Mercedes volt, később más márkákkal (főleg Iveco) is bővült a repertoár. Egyre több a megrendelő érkezett külföldről, a környező országokból is. A vevő maga választhatja ki az ízlésének és pénztárcájának megfelelő kivitelt és felszereltséget. Az ülések, kárpitok skálája rendkívül széles, többféle légkondicionálási lehetőség és számos opciós felszerelés (hi-fi, televízió, állóhelyzeti fűtés) építhető be.

A kezdeti idők érdekes példányai közé tartozott egy minden luxussal felszerelt tárgyaló autóbusz, egy orvosi vizsgálóautó és egy olyan VW busz, amely jobb első kilincses ajtaját – az eredeti ajtószárny megtartásával – elektromosan működtetett lengőajtóra alakították át. Ez a megoldás akkor még nem volt megszokott.

Manapság teherautó felépítmények megrendelésére is van lehetőség: platós-ponyvás, dobozos, hűtős lehetőségek közül lehet választani, de elkészítenek egyedi, speciális járműveket (pl.: szervizkocsi) is.

Visszakanyarodva a kezdeti évekhez, egy idő után anyagi és technikai eszközeik és tapasztalatuk lehetővé tette, hogy turista autóbusz gyártásával is megpróbálkozzanak. Úgy gondolták, a hazai ipar bevonásával, ahol csak lehetséges hazai beszállítókkal olyan árú autóbuszt tudnak jó minőségben gyártani, amelyet a magyar vállalkozó is meg tud venni. Kezdetektől fogva mind a mai napig igyekeznek a hazai háttéripart támogatni és minél több alkatrészt belföldről beszerezni.

Egy kis kitérővel szóljunk az Union név és típus eredetéről. A kiskunfélegyházi Lenin Tsz 1990-es széthullásakor a teherautók és autóbuszok felújításával foglalkozó részleg elég erősnek érezte magát, hogy önálló életet kezdjen. Létrejött az Auto-Union Kft., amely 1991-ben saját konstrukcióval, a Csepel alvázra épített Union 120-assal jelent meg. Az 1991 és 1993 között készült buszok 15 darabja magyar, orosz és bolgár megrendelőkhöz került. A Volán társaságok közül a Mátra és a Tisza állományában futott néhány példány.

E típus gyártását vette át a Rákos Kft., s az első Rákos nagyautóbuszra nagyon büszkék a cég szakemberei. A busz már vázállapotban elkelt, 1993-től rendszeresen járt Londonba, gond nélkül üzemelt. A következő példányokon több módosítást is végrehajtottak, az utolsó (a hatodik) egyenes oldalablakokat és saját tervezésű szélvédőt kapott, s már Union 300-asnak hívták.

2. Turista autóbuszok

Később is építettek Csepel alvázra emelt padlószintű turista autóbuszokat, de ezek karosszériája már teljes egészében saját tervezésű. Az alváz hossztartót a két tengely között rácsszerkezettel helyettesítették, a hátsó tengely előtt elhelyezett ajtaja „alagút” rendszerű. Az első változat homlokfala még nagyméretű fényszórókkal készült (GNX-443, 2000), a következő példány már kisméretű, kör alakú fényszórókat kapott (GZL-748). Készült egy hasonló felépítésű HLN-629-es rendszámú autóbusz is, amelynek sorsa előttem ismeretlen. (Hacsak nem belőle lett később a FIS-493)

A hazai alvázgyártó megszűnése után a típus újabb változata DAF alvázra épült Union-DAF 350 típusjellel (HOV-139). A busz motorjának teljesítménye 380 LE, össztömege 16,7 t, homlokfala a 310-esével rokon, kisméretű fényszórókkal.

A Tisza Volán számára két további emelt utasterű kocsit értékesítettek, egy Classic homlokfalasat és egy DAF alvázasat (FIS-493, FIS-494).

3. Városközi autóbuszok

3.1. Union 390 (Rába)

A kft. vevői érdeklődésre kezdte el e típus kifejlesztését. A cél egy városközi autóbusz megalkotása volt, amely – a belső tér felszereltségétől függően – munkásszállításra, vonaljárati forgalomra, vagy akár rövidebb kirándulásokra is alkalmas lehet.

A busz Rába alvázra épült, a formaterv és a vázszerkezet is teljes egészében saját tervezésű. Jellemzője a mélyre húzott szélvédő, ívelt lökhárító és homlokfal, amely sokak számára azt az érzést kelti, hogy az autóbusz „mosolyog”. Az ívelt kialakítás az első ajtó ablakánál és a vezető kétrészes tolóablakánál is megismétlődik.

A fel és leszállásra elől és középen 1-1 db egyszárnyú, kifelé nyíló lengőajtó szolgál. Az 51 utasülés nem állítható, oldalsó kapaszkodókkal szerelt IMAG gyártmányú, a vezetőülés Vogel. A műszerfal sem a megszokott szögletes formatervű, hanem szintén ívelt, vese alakú. A világítást szofitaizzós lámpatestekkel oldották meg, a fűtés meleg vizes radiátorokkal történik.

Az acélprofilokból hegesztett, alváz és üregvédelemmel ellátott vázszerkezetre feszített oldallemez, műanyag homlok- és hátfal, valamint alumínium utasajtók és ládaajtók kerültek. Az oldalablakok és szélvédők ragasztással rögzítettek. Az oldalablakok körül-belül felső harmada eltolható. A belső tér alumínium lemezre ragasztott textil bevonatú.

Motorja Rába D10 EURO-2, teljesítménye: 235 kW (320LE). A tengelykapcsoló Fichtel und Sachs, a sebességváltó ZF, a kormánymű pedig Csepel gyártmányú. A 6+1 fokozatú sebességváltó rövid karja emelt, de az üléstől független elhelyezésű. Futóműve Rába mellső és hátsó híd légrugózással, elől tárcsa- hátul dobfék.

A CKC-437 rendszámú autóbusz, – amely a típus egyetlen példánya – 1999 februárjában készült el és a VT-Transman tulajdonába került. Jelenlegi sorsáról sajnos nincsen információm.

3.2. Union 310 (Volvo)

Az Union 310 – a 390-es utódja – 2000 decemberében mutatkozott be. Az autóbusz Volvo B7R típusú alvázra készült, a karosszéria fő részei, jellege gyakorlatilag a 390-esen alapulnak. A 390-esnél a szélvédő alsó éle erősen ívelt volt, ami a 310-esen lágyabb, elegánsabb lett. A modernebb hatáshoz hozzájárulnak a kisméretű fényszórók is.

Volvo motorja 285 LE-s, ZF sebességváltóval, retarderrel ellátott. Felszereltségéhez légkondicionáló és tolókocsi-emelő is tartozik. A típusból 2 db-ot gyártottak a Kunság Volán részére.

4. Midi autóbuszok

1999-ben az Utazás ’99 kiállításon debütált a Rákos Kft. midi autóbusza Iveco-Eurounion 8,5 néven.

A busz karosszériája Iveco Eurocargo orrmotoros alvázra épült, a formatervében a 390-eshez hasonló elemek – lökhárító, hűtőrács – jelennek meg.

A karosszéria zárt keresztmetszetű acélprofilokból hegesztve készített vázszerkezet, cink bevonatos acéllemez oldallemezekkel, üvegszál erősítésű poliészter mell-és hátfallal. A felnyíló csomagláda és hátfal ajtó alumínium, az egyszárnyú utasajtó elektropneumatikus működtetésű, az A-tengely mögött nyert elhelyezést.

Oldalt elegáns sávüvegezés egyrétegű fehérüveggel a vázba ragasztva, kérésre hőszigetelt, anyagában színezett termopan ablakok, ablak nélküli teli hátfal. A belső burkolat alumínium lemezre ragasztott textil, oldalfal és tető hőszigeteléssel. A buszban 31 db magyar gyártmányú MIDI-SIT dönthető támlás, textilborítású ülés van, az utolsó üléssor ötszemélyes sorülés. Vezetőülés 3 fokozatú, állítható, a kísérőülés fix. A beltér síkpadlós kivitelű.

A fűtés meleg vizes radiátor rendszerű, termosztát vezérlésű, állóhelyi fűtőkészülékkel. A szellőzés- klimatizáció az ablakok felett szerelt légbefúvó csatornákon keresztül egyéni szellőző fúvókákkal történik, egyéni olvasólámpák, tetőkárpitba épített spot világítótestek.

Motorja 170 LE-s, 6 hengeres, soros, 5861 ccm-es. Váltója 6+1 fokozatú, futóműve Iveco mellső és hátsó tengely, minden keréknél tárcsafékkel. Elől parabola-, hátul légrugó. A 8,5 m hosszú midibusz össztömege 8600 kg.

2000 év elején készült el a midi következő változata, hosszabb orr-résszel és a hátfalon nagyméretű ablakkal. A formaterv egyszerűsödött, laposabb fényszórók kerültek beépítésre. Alváza és fő jellemzői azonosak, azonban történt néhány módosítás.

A korábbi változatnál a hátsó csomagtér osztott volt, itt összenyitották. Változott a műszerfal, a gépkocsivezető mögé elválasztó „fal” került, mivel a busz helyközi kocsiként is forgalomba állhat. A korábbi síkpadlóssal szemben ez járóközös. A fokozott korrózióvédelem érdekében a kényes helyek speciális műanyag burkolatot kaptak. Az autóbusz a Mátra Volán tulajdona.

Az Iveco-Eurounion második példánya – a fotó készítője ismeretlen

A Csepel Autógyárral való együttműködés során a Rákos Kft. egy midi Csepel alvázat is karosszált. A farmotoros Csepel 613 típusú alvázra 7,5 m hosszú karosszéria került. Az első és utolsó oldalablakok ferde alsó éle könnyen felismerhetővé teszik ezt a változatot. Egyetlen utasajtaját a mellső tengely előtt helyezték el, járóközös beltere a többi midihez hasonló komfortos kialakítású. (GNX-442, 2000)

A következő fejlesztés – újra Iveco alvázon – egy szokatlan formatervű, szögletes autóbusz volt (FJD-458).

Manapság a Dunabus nevű midibusz rendelhető, amelyből eddig 5 példány készült el, az alvázat továbbra is az Iveco szállítja.


 
Cikkemben néhány olyan fényképet is felhasználtam, amelyeknek a készítője számomra nem ismert. Kérem, ha valaki felismeri a saját fotóját, e-mailban jelentkezzen. Kérésének megfelelően a kép mellé írom a nevét, vagy ha nem járul hozzá a közléshez, akkor a fotót eltávolítom.
 

Felhasznált irodalom:

[1] http://busztipusok.hu/union/union.htm

[2] http://www.autobus.hu (Rákos Járműgyártó és Fémipari Kft. honlapja)

#jármű #buszgyártás #autóbuszok #közlekedés #buszok #Rákos #hazaibuszgyártás #RákosUnion #RákosUnionbuszok #busz #rákosjármű #Union #autóbusz #magyarbusz

    7840
    0