Aron Sonfalvi

2020. jan 20.

Groningen-Drenthe 2020-2029

Frissítve: 2020. aug 25.

Groningen és térségéről korábban már volt szó az oldalon. 2009-2019 decembere között az Arriva, a Qbuzz, és a Connexxion végezte a helyi (stad), helyközi (streek), és távolsági (Qliner) buszközlekedést megosztva. 2018. április 30-ig lehetett ajánlatokat benyújtani az új koncesszióra, a jelentkezők az előzőekben felsorolt cégek voltak ugyancsak. Kis késéssel az előzetesen ígért eredményhirdetéshez képest végül 2018. július 12-én hirdették ki győztesnek a Qbuzz-t. Az előző évtizedes koncesszióban külön kezelték a helyi (dedikáltan: Groningen, Assen, Emmen) és helyközi (OV), iskolai valamint a távolsági közlekedést (HOV), melyeket ezúttal integrálva lehetett megpályázni. A jegyek és bérletek ára kis mértékben emelkedett az új koncesszió kezdetekor. 

Előző koncesszióban szolgált Scania OmniLink csuklósok leállítva…

…és egy Mercedes Integro.

Viszonylatok

Összesen 55 helyközi, 6 távolsági, 6 éjszakai (helyi és helyközi) és 6 iskolai járatot tartalmaz a koncesszió. Ezek közül kiemelendő a Qlink fantázianevű járatcsoport, mely 6 ráhordó járatot foglal magába. Groningen központjától 15..25 km-re több P+R parkoló található, melyekhez ezen (színnel és számmal is megkülönböztetett) járatok közlekednek. A viszonylatokon kivétel nélkül csuklós buszok közlekednek – sűrű követéssel – valódi alternatívát kínálva arra, hogy az autósok busszal haladjanak tovább a város magja felé.

Az újragondolt vonalhálózat a Qlink viszonylatokkal. Forrás: qbuzz.nl/gd

Járműpark

A járművek döntő hányada új, azonban néhány tucat buszt átvettek (tovább futtatnak) a korábbi koncesszióból (VDL Citea SLFA-181E, Mercedes-Benz Citaro II LE, Mercedes-Benz Intouro, etc). Minden busz klimatizált, USB töltőpontokkal és Wi-Fi-vel felszerelt. A teljes GD régióban (nem csupán ebben a koncesszióban) üzemelő 415 darabos flottának jelenleg a 35%-a elektromos busz. Az új koncesszió új flottaszínt és hozott magával, így a korábbi bordó-ezüstöt felváltotta a grafitszürke-ezüst-fekete-sárga kombináció. 

Az egyik új helyközi az előző helyközi flotta darabjai előtt.

Városi (és ráhordó agglomerációs – Qlink) buszok

  • 13 darab Mercedes-Benz CapaCity (Qlink);

  • 14 darab Mercedes-Benz Citaro 2 G (Qlink, kék);

  • 15 darab Mercedes-Benz Citaro 2 G (Qlink, lila);

  • 10 darab VDL Citea SLFA-181E (Qlink);

  • 32 darab VDL Citea SLF-120E (kétajtós);

  • 11 darab VDL Citea SLFA-180E (háromajtós);

  • 49 darab Heuliez GX 437 Electric (Qlink, további 51 darabra van opció);

  • 26 darab Tribus Economy (kistelepülési ráhordó buszok).

Helyközi buszok

  • 48 darab Mercedes-Benz Citaro II LE (iskolai rásegítő buszok csúcsidőben, az előző

  • koncesszióból tovább futtatva);

  • 66 darab Mercedes-Benz Citaro 2 LE;

  • 60 darab Ebusco 2.2LE;

  • 22 darab Mercedes-Benz Citaro 2 G;

  • 2 darab Van Hool newA330FC (további 30 darab érkezik 2021-ben);

  • 2 darab Ebusco 2.1.

Távolsági (gyors) buszok (Qliner)

  • 6 darab Mercedes-Benz Integro;

  • 9 darab Van Hool TDX27 Astromega;

  • 49 darab Setra S 419 UL.

Telephelyek

A régióban összesen 7 telephelyen állomásoznak a buszok. A központi Groningenben található, ahol pantográfos és hagyományos töltésre is van lehetőség. A 24 pantográfos töltőpont okán a telephely szinte teljes területén monumentális oszloperdő van. Az Ebusco buszai plug-in módszerrel tölthetők, míg az összes többi (Heuliez, VDL) pantográffal. Továbbá a városban közterületen is több (a buszok részére kiépített) töltőpont található.

Ebusco 2.2-esek sorakoznak napközben a plug-in töltők mellett…

…kicsivel odébb pedig VDL Citea változatok töltődnek.

A töltés éjjel zajlik, illetve a csúcsidők között a telephelyre betérő buszokat kötelezően töltőre kell csatlakoztatni. Ugyanitt található két állásos mosó- és takarítócsarnok is, valamint egy három kocsiállásos szerelőműhely alkatrészraktár. Az e-buszok hatótávja gyártótól és persze hőmérséklettől valamint egyéb paraméterek függvényében 150..350 km között alakul.

A 164 darab elektromos buszos flottával jelenleg ebben a koncesszióban üzemel Európa legnagyobb e-buszos flottája (megelőzve a korábbi Amszterdam környéki beszerzést). A cél azonban, hogy 2025-re a teljes régió közösségi buszflottája (415 darab) elektromos buszokból álljon, mely végső soron egy, az egész holland közösségi közlekedésre érvényes előirányzás.

#Ebusco #nederland #Heliox #Qbuzz #buses #buszközlekedés #OVGD #Ebusco22LE #setra #OpenbaarVervoerNL #QbuzzGD #VDL #mercedesbenz #hollandiaibuszközlekedés #GroningenDrenthe #groningen #ABB #Heuliez #GD20202029

    1170
    0