Aron Sonfalvi

2016. dec 28.

Egy kis utómunka #2

Frissítve: 2020. nov 17.

Idén megfordítottam a sorrendet: mielőtt az egész prezentálásába belemennék, előbb a kész kép kerül bemutatásra. Nézze meg alaposan a már elkészült képet, mi az, ami nem úgy történt, ahogy a képen látszik?

A végtermék. Kattintson rá és nézze nagyban!

A megfejtés, koncepció & megvalósítás lentebb található.

.......

......

.....

....

...

..

.

A koncepció

Szükséges egy kis előismeret is ahhoz, hogy értelmet nyerjen, miért csináltam, amit csináltam.

A hibridekről érkezésük óta szerettem volna egy jó „együttállást” készíteni, ami nem tisztán homlok-/hátfal fotót jelentett. Aki nézegeti a kipakolt bejegyzéseket, láthatott már néhány példát utóbbiakra. Egyik strázsálásom alkalmával Bikás parknál érkezett MYK-373 Albertfalva felől, fel- és leszálló utasok lévén megállt, s megtette dolgát a kijelölt helyen, mindeközben nyert egy fotót magáról. Pár perccel később ellenirányból érkezett MYK-380 is, és hasonlóan történtek a dolgok, mint az előzőnél.

"Éljen május 1-e", 14:16.

A kulcsszó: "pár perccel".

A felhők még mindig kitartanak, 14:19.

A jóval korábban megszült koncepció egyszer csak villámként belém csapott látván az éppen elinduló ’380-at, így elkészítettem nagyjából ugyanonnan egy fotót erről is (jobban belegondolva alig mozdultam meg az előző ’373-as fotó óta), és utólag mindössze negyedórányi időbefektetéssel megszületett a régóta megálmodott hibrid együttállás, mesés felhőkkel.

Hogy hitelesnek tekinthető-e a fénykép? Ezt mindenki saját elbírálására bízom, számomra ez még nem volt olyan mértékű „irreális képkreálás”, ami ne fért volna el a továbbiakban is a merevlemezen. 

A megvalósítás

A két képet tehát össze kellett mosni. Mivel közel azonos volt a szög (zoom-on nem változtattam, ahogy zárérték és apertúra-érték is maradt), viszont valamennyivel arrébb fújt közben a tavaszi szellő, így a „függőleges felezés és összetolás” nem játszott (a felhők is eltérőek voltak, a photobomber galamb sem volt már ott, a lámpák éppen sárgák voltak, etc.). Így maradt a tavaly is bemutatott egyéni kijelölés lehetősége. Kiválasztottam egyik képet alapnak – ez most a ’380-as lett (tehát a helyes megfejtés: a jobboldali ['373] nem volt ott), majd ezután a másik képen a lehető legpontosabban körbevágtam a buszt kézzel, s könnyed egérmozdulattal áthúztam az alapra. Természetesen a beillesztett helyen a busz széleit és a környezet elemeit (lombkorona, oszlop, stb.) ildomos összedolgozni a szebb összkép és végeredmény végett.

Megjegyzés: aki előzetes felhívást követően tüzetesen megnézte a kész képet, észrevehette, hogy a FUTÁR kijelző közel sem jelez érkező 7-est Albertfalva felől. Így aki a szavazáson erre tippelt, az is „nyertes”-nek tekinthető. Noha a kijelzett 7-es ráadásul Szent Imre kórházig közlekedik, ami miatt viszont utólag rájöttem, hogy a rendszerben is lehetett éppen hiba...

A "felezéses-összetolásos" másik megoldásért kiált, már kicsiben szemlélve is.

Mivel fújt a szél, ezért folyamatosan változott (némiképpen) a megvilágítás (a Nap egyébként ekkor a képen a hátamat sütötte [volna, ha nem csak a felhők felett világítana épp]), így a beillesztett busz oldala egy bizonyos mértékben világosabb volt, mint kellett lennie. Ezutóbbit volt legnehezebb belőni a teljes folyamatban, ugyanis a baloldali busz nem használható mérvadóként, hiszen közvetlenül egy épületsor mellet haladván az leárnyékolja szinte teljesen.

A kész kép ismét.

Aztán még egy kis színhűség, illetve a járdán az árnyékot kellett pofozgatni amíg megfelelően „bebarnult” (átmenetesen), ez a rész sajnos szintén „kilóg a lóláb”, nem sikerült kellően életszerűre. Mindezen beavatkozások akár ingyenesen beszerezhető képszerkesztőkkel is elvégezhetők.

Ezúton is boldog új évet kívánok minden Követőnek és Olvasónak!

    1570
    0