top of page
  • Szerző képeAron Sonfalvi

Bornemissza Péter Gimnázium iskolajáratai

Frissítve: 2020. nov. 16.


bpg_borito.jpg

Nem kell túlzottan messze menni, ha dedikált iskolabuszt szeretnénk látni országon belül: a VT-Transman végzett néhány ilyet, további maszek is fellelhető (Maglód, Veresegyház), illetve országon kívül sem ismeretlen: Ausztriában, Németországban, és még számos nyugati országban évtizedek óta bevett szokás (elsősorban vidéken), hogy iskolabuszok közlekednek egy-egy nagyobb oktatási intézmény megrendelésére. Jelen esetben ennek az egyik oka a tanulók biztonságos szállítása, a másik a nagy vonzáskörzet.


A Hit Gyülekezete 1997-ben alapította a (teljes nevén) Bornemissza Péter Gimnázium, Általános Iskola, Alapfokú Művészetoktatási Intézmény, Óvoda és Sportiskolát, s 1999 óta közlekedtet iskolabuszokat a Mátyásföldön található „alap” intézményhez (itt az általános iskolai rész van). A mátyásföldi épület mellé 2009-ben még egyet vásároltak a Száva utcában, ugyanis a diákjaik száma jelentősen nőtt, manapság mintegy másfélezer fiatal tanul az oktatási intézményükben. 


Ehhez az alapítvány vásárolt (és vásárol) autóbuszokat, így a járatokat és a buszokat az iskola megrendeli az alapítványtól. A járatokért a tanulóknak fizetniük kell, ha igénybe szeretnék venni. A járatokkal csak a mátyásföldi (Újszász utcai) intézményhez hordják a diákokat.


Ez a bejegyzés csak a budapesti intézményeik iskolajárataival foglalkozik, máshol is közlekedik az Alapítvány gondozásában ilyen járat (pl. Debrecen).


A díjszabás (2012. november 8-ától) [1]:

  1. havi bérlet: 5 800 Ft

  2. havi „félbérlet”: 3 700 Ft

  3. Egyszeri utazásra jogosító menetjegy: 320 Ft

A havi „félbérlet” csak reggeli, vagy csak délutáni utazásra jogosítja a tulajdonosát. A jegyeket és bérleteket az iskola pénztárában lehet megváltani, a havi bérleteket legkésőbb a tárgyhó 10. napjáig kell megváltaniuk a diákoknak/szüleiknek.


Az aktuális díjszabás (2017. szeptember 1-től érvényes) [2]:

  1. havi bérlet: 6 200 Ft

  2. havi „félbérlet”: 3 900 Ft

  3. Menetjegy: 340 Ft

Összesen öt buszjárat van:

  1. Kelenföld;

  2. Újpest;

  3. Flórián tér (Árpád híd – csak délután);

  4. Keresztúr;

  5. Határ út.


Az egyes járatok útvonalai, megállói, illetve az adott megállóban/-ból történő indulás és érkezés az alábbi térképre kattintva tekinthető meg részletesebben és nagyban (a link a Google Maps-ra átirányít). A térkép saját megfigyelések alapján készült.

bpg_map_big.png

Az útvonalakat illetően akadnak bizonytalanságok, hogy valóban ott és akkor fog megjelenni az adott busz: egyrészről a menetrendi időértékek (Budapestet ismerve) igen csak “jóindulatúak” (a forgalmi torlódással nem kifejezetten kalkuláltak), továbbá az “Újpest reggel” járat nincs is a térképen, ugyanis a „Káposztás I.” elnevezés – helyismeretem ellenére – meghaladta képességeimet a tág megfogalmazásból eredendően. A térképre a 2017/2018-as tanévben érvényes menetrend szerint kerültek fel a megálló nevek (például az „Alle áruház” vagy a „Pólus” nem saját szlenges megnevezés, hanem a menetrendből származnak).


A járatokon – mint már fentebb szóba került – többségében az alapítvány tulajdonában álló autóbuszok közlekednek. Azonban olykor előfordulnak „idegen” példányok is, ezek amolyan rásegítő-járatok, ugyanis a szervezés fő szempontja a minél jobb kihasználtság. Így adódik olyan eset is, hogy három kisbusz (Sprinter, Transporter) és két „nagy busz” indul útjára, míg másnap akár csak egy járaton két „nagy busz” közlekedik le, vagy épp egy csuklós.


A kezdetek kezdetén Ikarus 521-es, 543-as midibuszokkal és két Thomas Saf-T-Liner-rel kezdték meg a diákság szállítását. Ehhez vásároltak előbb 2003-ban, majd 2004-ben egy-egy 280-ast. Utóbbiak 2007-2008-ig futottak (FKC-029 Debrecenbe került az alapítvány helyi iskolabuszaként).

Zömmel a két 280-as. Az egyik kép hátterében látszik egy Thomas Saf-T-Liner is. Fotók: Istvánfi Péter.


Folytatódott aztán két újabb használt Ikarus vásárlásával, illetve további színesítésként egy IC Bus-szal, majd manapság a már bevett használt buszokkal (MAN, Neoplan, Volvo).

1985-ös évjáratú, New Yorkból vásárolt, Ford B700 alvázra karosszált ‘tipikus‘ amerikai iskolabusz.
2003-as évjáratú, 2006-ban vásárolt International gyártmányú amerikai iskolabusz.
Az MAN Lion‘s Classic, frissen, a megvásárlását követően rövid ideig előző szolgálati helyét magán viselő színekben közlekedett.
NTU-679, frissen ‘sárgulva‘.
A bejegyzés közzétételekor legfrissebb beszerzésnek számító csuklós Neoplan.

Táblázatosan:

bpg_buszok_tabl2.png

Jellemzően reggel szükséges nagyobb befogadóképesség, ekkor további magánvállalkozók autóbuszai segítenek az utazás lebonyolításában buszaikkal. (Utóbbi járművek nem kerültek be a fenti táblázatba, a teljesség igénye nélkül néhány kép lentebb megtekinthető ezekről.)

nbw-663.jpg

Egy reggeli rásegítő Neoplan, már “borítás” után.

mpz-337.jpg

Szintén reggeli rásegítő 350-es, még “borítás” előtt.


gja-211.JPG

Délutáni rásegítőként ez a 256-os is előfordul.

Frissítés [2018.03.11.]: a két 280-as kimaradt eddig a bejegyzésből.


Korrekció [2018.03.16.]: sorrendiség javítása a buszokra kitérő részben.


Források:


[1] Bornemissza Péter Gimnázium honlapja – Tájékoztató az iskolabusz járatok igénybevételéről (közzétéve: 2012. november 8., módosítva: 2013. január 13., hozzáférés: 2018. február 20., közzétette: Tornóczi Valéria.)


[2] Bornemissza Péter Gimnázium honlapja – Iskolabusz szolgáltatás, buszmenetrend ÚJ – 2017-2018-as tanév (közzétéve: 2017. november 30., hozzáférés: 2018. február 20., közzétette: Gál-Szabó Edina.)

Állományi adatok: fotobus.msk.ru

A cikkben szereplő autóbuszok, bemutatott útvonalak saját megfigyeléseken alapulnak.


187 megtekintés0 hozzászólás

Kapcsolódó bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page