Aron Sonfalvi

2015. aug 30.

A Genfi-tó partján | Montreaux, Vevey, Sion

Frissítve: 2020. nov 18.

Kezdve a kakukktojással: Sion. Valais kanton fővárosa, egy teknőben fekszik lényegében. Ebből kifolyólag felnyúlnak a részei a szomszédos két hegy oldalára is, ahova leginkább a CarPostal járművek járnak fel, az indulások természetesen pontosan hangolva vannak a vasúthoz. A térségben hat szolgáltató van (CarPostal, Bus Séduonis, RegionAlps, Cars Ballestraz, Theytaz, valamint éjszakánként a Lunabus). Ezen öt (plusz egy) cég látja el a közlekedést, a városon belül a Bus Séduonis szolgáltat Mercedes Citaróval és Volvo 7900H-val. Öt járat van, a követés (szinte egységesen mindegyiken) 20 perces. Nem gyakori, de még így sem járnak túlzottan kihasználva a buszok.

A CarPostal járművei a vasúti pályaudvar mellett közvetlenül létesített buszpályaudvarról indulnak a szélrózsa minden irányába. A flotta elég vegyes: 300-as Setrától kezdve Crossway-en át Volvo 8700-ason keresztül Citaróig bezárólag van mindenük. Az esetleg síelő helyekre feljáró buszok hátfalán síléc (és bicikli-) tartó is van. Hiszen ezen a vidéken az első hó akár augusztus közepén is leeshet.

Montreaux és Vevey egymással olyannyira szomszédos települések, hogy csupán a városhatárt jelző tábla alapján tudja az ember, hogy melyikbe lépett be éppen. A tóparton egészen Villeneuve-ig kimegy a 201-es troli Vevey-ből, a vonalon Van Hool AG330T-k közlekednek. A hegyre itt is „felkúsztak” a szebbnél szebb lakóházak (inkább már villák), ezért oda is szükséges járat: ezen Van Hool newA308-asok pörögnek, a szolgáltató mindkét esetben VMCV Vevey. És bár nem éppen a legszegényebb réteg képezi a környék lakosságát, mégsem derogál számukra busszal/trolival utazni.

A közlekedés előnyben részesítése: a buszsávoknál mindhárom településen megfigyelhető volt a közlekedési jelzőlámpák esetében, hogy amint a buszsávban nagyobb jármű közelített (=busz), azonnal szabad jelzést adtak nekik.

A következő részben Genf és Nyon lesz a téma.

    880
    0